Domů Rady a Návody Tipy, triky, nápady: Kuchyňská příprava zeleniny

Tipy, triky, nápady: Kuchyňská příprava zeleniny

-

Každý kuchař má své zažité způsoby, jak očistit a připravit zeleninu do salátu nebo do jiného pokrmu. Správná příprava je důležitá, jinak se do pokrmu dostanou nežádoucí příměsi, které zkazí chuť celého jídla.

magazín Vařečka 07.09.2019 12:30 tvrdý sýr Foto: Shutterstock
Ideálním místem pro skladování sýrů je vlhká sklep.
Zeleninu vždy důkladně zbavíme nečistot, jakými jsou písek nebo hlína, a, přirozeně, omyjeme ve studené pitné vodě. Znečištěné kořeny drhneme kartáčkem, choulostivou salátovou zeleninu pereme opatrně na sítu pod jemnou sprchou vody, a to nejlépe každý list zvlášť. Nikdy zeleninu do vody nenamáčíme, zbytečně se vyluhuje. Mladou kořenovou zeleninu stačí vyprat. Starší zeleninu, zejména v zimě skladovanou, dobře omyjeme, oškrábeme nebo oloupeme ostrou škrabkou nebo nožem, nejlépe z nerezavějící oceli, která je zárukou, že nezničíme choulostivé vitamíny. Zeleninu krájíme, strouháme nebo meleme pokaždé těsně před podáváním nebo před tepelnou úpravou. Nikdy zeleninu neproplachujeme horkou vodou, můžeme ji však blanšírovat – krátce vystavit horké vodě nebo páře, která se pak použije do pokrmu.

Ideál studené kuchyně

Olivový olej je ideální surovinou studené kuchyně, vhodný zejména do salátů. Měl by být extra panenský, lisovaný za studena. Na dušení lze použít levnější olej vyráběný z výlisků – ze zbytků, které zůstanou při výrobě extra panenského olivového oleje.

ČTĚTE VÍCE O nápad a řadách
Tipy, triky, nápady: Pošírování kuřecího
Tipy, triky, nápady: Pošírování kuřecího

Tipy, triky, nápady: Skvělé menu s přáteli
Tipy, triky, nápady: Skvělé menu s přáteli

Tipy, triky, nápady: Není nad čistou vodu
Tipy, triky, nápady: Není nad čistou vodu

Tipy, triky, nápady: Kouzlo domácího voňavého cukru
Tipy, triky, nápady: Kouzlo domácího voňavého cukru

Tajemství hrášková výhonků

Hráškové výhonky jsou skvělou surovinou vhodnou na různé pokrmy. Dají se koupit, ale i jednoduše vypěstovat doma například na okně. Suchý zelený hrách třeba propláchnout a namočit na 24 hodin do vody, na dno nízké misky dát navlhčenou vatu, na kterou dáme zrnka hrachu s mezerami na jeden hrášek. Průběžně zalévat nebo stříkat rozprašovačem. O několik dní hrášek vyklíčí.

Jak s tvrdým sýrem

Ideálním místem pro skladování sýrů je vlhká sklep. I v chladničce však můžeme zabránit tomu, aby sýr vysychal, pokud jej zabalíme do navlhčené utěrky. Pokud máme sýr tvrdý, a ještě k tomu rozdrobený na kousky, těžko se strouhá. Struhadlo proto třeba zlehka potřít jedlým olejem, strouhání se tak usnadní.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek