Domů Rady a Návody Tipy, triky, nápady: Není nad čistou vodu

Tipy, triky, nápady: Není nad čistou vodu

-

Výživoví poradci i lékaři se shodují v tom, že nejlepším nápojem k jídlu je voda, ať už pramenitá nebo minerální. Pít bychom měli začít již před prvním hltom, voda totiž poskytuje ideální podmínky pro tvorbu enzymů a trávicí enzymy také aktivuje.

magazín Vařečka 22.08.2019 17:00 víno, alkohol, nápoj Foto: Shutterstock
I při vaření potřebujeme kvalitní víno.
Pomůže vyplavit většinu toxických látek nacházejících se v organismu, především z ledvin, jater a střev. Tím se zlehčuje trávení následně zkonzumované potravy. Při jídle se doporučuje pít malé doušky. Podobné pravidlo platí i po jídle, neměli bychom se přelévat, ale ani být žízniví. Teplota vody by se měla pohybovat v rozmezí 12 až 17 ° C. Voda se hodí ke každému jídlu, ale i výběr konkrétní vody k určitému jídlu je svým způsobem uměním. Voda z kohoutku má samozřejmě své fanoušky, ale její kvalita a chuť bývá často velmi rozdílná a může ovlivnit výsledný dojem z pokrmu. Špičkové restaurace ve světě tak začínají nabízet takzvané vodní menu. Pokud si chceme naplno vychutnat jídlo a víno, potřebujeme čistou a svěží vodu, jejíž chuť nebude v ústech překážet.

Stop slabým ležákem

Základní zásadou vaření na pivu je nepoužívat slabé ležáky. Voda se vyvaří a z piva v jídle zůstane pouze chmelová hořkost a nic víc. Výborné na vaření jsou tmavé, silné a hutné druhy piva, se kterými můžeme připravit například skvělé dušené masa – od kuřecích závitků po hovězí na pivu či špekáčky na pivu.

ČTĚTE VÍCE O nápad a řadách
Tipy, triky, nápady: Kouzlo domácího voňavého cukru
Tipy, triky, nápady: Kouzlo domácího voňavého cukru

Tipy, triky, nápady: Čištění grilu na dřevěné uhlí
Tipy, triky, nápady: Čištění grilu na dřevěné uhlí

Neohrožujte své zdraví! Všímejte si symboly na PET lahvích i jiných plastech
Neohrožujte své zdraví! Všímejte si symboly na PET lahvích i jiných plastech

Zápach v myčce? Pomůže ocet i soda bikarbona
Zápach v myčce? Pomůže ocet i soda bikarbona

Kvalita vína nadevše

Mnoho lidí je přesvědčeno, že při vaření nepotřebujeme to nejkvalitnější víno a můžeme na něm ušetřit, ale opak je pravdou. Pokud do pokrmu použijeme nekvalitní víno, jen těžko můžeme očekávat, že pokrm bude chutný. Pokud ve víně cítíme výraznou „kyselinku“, nepřidáváme ho do pokrmů, ve kterém se kyselé suroviny již nacházejí, například rajčatový protlak, kyselé zelí nebo citrusové plody.

bowle

Chutný alkoholický nápoj lze připravit s ovocem – jahody, broskve nebo pomeranče (vždy však jeden druh) stačí nakrájet do skleněné mísy, posypat práškovým cukrem, pokapat koňakem, přilít bílé víno a led. Takto připravený nápoj třeba postavit ještě do chladu, ale nemíchat, jen občas zatřást.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek