DomůRady a NávodyTipy, triky, nápady: Skvělé menu s přáteli

Tipy, triky, nápady: Skvělé menu s přáteli

-

Obecně platí, že základem menu, které chystáme na posezení s přáteli, by měly být sezónní potraviny. Jsou levnější, dostupnější a lépe chutnají.

magazín Vařečka 25.08.2019 12:30 přátelé, oslava, piknik Foto: Shutterstock
Oslavu s přáteli si připravte tak, abyste byli co nejvíce s nimi.
Je třeba si vybrat několik prvotřídních čerstvých surovin a vycházet z nich. Pokud máme přístup k velkému množství sezónní zeleniny, můžeme z ní udělat dokonce oficiální hlavní téma posezení. Srpnová úroda rajčat se tak může proměnit nejen na studenou polévku gazpacho a rajčatovou omáčku, ale například i na koktejly typu Krvavé Mary. Je však třeba dát prostor i ostatním potravinovým skupinám; pravidlem dokonalého menu je totiž pestrost. Kromě složení by měly střídat horké i chladné jídla. Pokud bude akce trvat delší dobu, hodí se doplnit menu maličkostmi na „zobkanie“. Platí například, že pár mističek s oříšky, se sušeným ovocem a s popcornem je lepších než pět různých druhů bramborových lupínků. No a při přípravě letního menu nesmíme zapomenout na dostatek nealkoholických nápojů a led. Vynikající varianta je velký džbán s vodou, do kterého přidáme plátky citronu či jiné čerstvé ovoce.

Polévka bez nepěkné pěny

Skvělý způsob, jak připravit zcela čirý vývar, ze kterého nemusíme sbírat pěnu, je klasickou kuřecí směs, tedy například skelet, s krkem a nožičkami, dát pro vařením polévky zapéct na vymazaný pekáč. Tím, že se maso zatáhne a opeče, nebude pouštět bílkovinu do vody, nebude se tvořit žádná pěna na hladině.

ČTĚTE VÍCE O nápad a řadách
Tipy, triky, nápady: Není nad čistou vodu
Tipy, triky, nápady: Není nad čistou vodu

Tipy, triky, nápady: Kouzlo domácího voňavého cukru
Tipy, triky, nápady: Kouzlo domácího voňavého cukru

Tipy, triky, nápady: Čištění grilu na dřevěné uhlí
Tipy, triky, nápady: Čištění grilu na dřevěné uhlí

Letní posezení v zahradě! Jak si je užít ještě o něco víc?
Letní posezení v zahradě! Jak si je užít ještě o něco víc?

Digestiv pomáhá trávení

Konec posezení s přáteli směřuje k tomu, že závěrečný dezert uzavřeme nějakým sladkým vínem. No a nakonec nastává čas Digestive v podobě ušlechtilého destilátu, který pomůže natrávit to, co jsme snědli. Právě třeba kvalitní koňak, který dlouho zraje v dubových sudech a obsahuje třísloviny stimuluje žaludeční stěnu a pomáhá kvalitnímu trávení.

Fondue namísto dezertů

Pokud je akce neformální, zábava začíná již při přípravě, ve správné společnosti to platí dvojnásob. Může k tomu přispět namísto pečení samostatných dezertů společné fondue – přátelé si mohou sami vybírat kousky ovoce, napichovat je na špejle či speciální vidličky a namáčet je do horké čokolády.

© Autorská práva vyhrazena

Mohlo by Vás zajímat

PR článek