Domů Blog Strana 2

Pozor na nebezpečný výživový doplněk křemelinu, obsahuje příliš mnoho rtuti

0

Úřad veřejného zdravotnictví (ÚVZ) SR varuje před zdraví nebezpečným výrobkem – potravinovým doplňkem křemeliny.

TASR 27.09.2021 11:04
„V předmětném výrobku analýza prokázala obsah rtuti nad maximální povolenou hodnotou,“ informovali hygienici.

Úřad veřejného zdravotnictví (ÚVZ) SR varuje před zdraví nebezpečným výrobkem – potravinovým doplňkem křemeliny.
Konkretizovaly, že jde o 400 g prášek s datem minimální trvanlivosti 10/2024 a číslem šarže 201001. „Příslušné orgány veřejného zdravotnictví v ČR nařídili stažení předmětného výrobku ze slovenského trhu, protože se však může nacházet v obchodní síti na území ČR, doporučujeme spotřebitelům, aby výrobek nekupovali, už zakoupený výrobek nepoužívali a případně jej vrátili zpět do místa prodeje, „dodal KHS.

Pokud můžete, používání výtahu raději omezte

0

Ve společných prostorách bytovek je třeba pohybovat se s řádně nasazeným rouškou nebo respirátorem.

TASR 27.09.2021 13:00 nohy, chůze, schodyFoto: Shutterstock
Používání výtahu je lepší omezit, ideálně se mu zcela vyhnout.
Používání výtahu je lepší omezit, ideálně se mu zcela vyhnout. S cílem minimalizovat riziko nákazy novým koronavirus v každodenních situacích to doporučuje Úřad veřejného zdravotnictví (ÚVZ) SR.

„Ve společných prostorách bytovek se pohybujte s řádně nasazeným respirátorem, který přiléhá na pokožku obličeje a překrývá nos a ústa. Chráníte tím sebe i své sousedy, kteří mohou patřit do rizikové skupiny, „upřesnila mluvčí ÚVZ SR Daša Račková.

V případě, že není možné zcela se vyhnout používání výtahu, neměli by se v něm současně vézt osoby z různých domácností.

Úřad doporučuje trávit ve společných prostorách bytového domu pouze nezbytné minimum času a dbát přitom na zvýšenou hygienu. „Po kontaktu s plochami, kterých se dotýkají jiní lidé, jako jsou kliky, madla či tlačítka ve výtahu, se nedotýkejte obličeje. Co nejdříve si dezinfikujte nebo omyjte ruce, „vysvětlila Račková.

Spolu či zvlášť? Respektujte rozhodnutí rodičů, kde stráví Vánoce

0

Pokud to rodiče chtějí, nechte je trávit Vánoce samých, tvrdí odbornice.

TASR 20.12.2019 12:00 rodina, vánoce, večeraFoto: Shutterstock
Jak bude vypadat vaše štědrovečerní večeře?
Terapeutka z online poradny Ligy za duševní zdraví Jolana Kusá připomněla, že je to dokonce povinností dětí. „Jsou přece dospělí a svéprávní. Důležité je, aby měli jistotu, že jsou u vás vítáni, i vy abyste si byli jisti, že vaše pozvání je upřímné, „doporučuje.

Rodiče podle jejích slov mohou mít dobré důvody pro své rozhodnutí, potřebují už více klidu a ticha, jsou zvyklí na své řády, obřady. Někdy nechtějí rušit své děti, chtějí dopřát intimitu rodině, prostor na vybudování a užití si svých rodinných svátků. „Zdá se, že není zrovna doba velkých rodin za jedním stolem, což i štědrovečerním. Vaši rodiče vědí, jak rychle žijete, honíte čas, a tak vám ten sváteční chtějí dopřát pro vašich nejbližších, manžela, manželku a děti, „tvrdí odbornice.

Poukázala na to, že do svátků vstupuje polovina cizího elementu – zvyků a obřadů partnera. „Rodiče by se museli přizpůsobit, projevit toleranci, mohli by se cítit nepohodlně. Důležité je, aby věděli, že jejich navštívíte a vaše návštěva bude srdečná a z lásky, ne povinná, neboť se to patří. Také je důležité, aby věděli, že ty dveře u vás se nezavřou pro ně, ať by se rozhodli jakkoli, „doporučuje Kusá.

Připomněla, že úcta a ohleduplnost jsou projevy lásky rozhodně více než dělat dobře někomu, no násilím. „I když by rozumné argumenty byly, třeba na té druhé straně byste měli jistotu, že je o nich postaráno, že jsou zdraví a v pořádku. Život vám vrací ten pocit obav o nich, který oni zažívali celé vaše dětství, „uzavřela.

Takto se již zaručeně dostanete do vánoční nálady!

0

Vyšlo to tento rok tak, že jste až do poslední chvíle pracovali a nestihli jste ani vánoční trhy?

db, Pravda 23.12.2019 06:00 pes, vánoce, zvieraFoto: Shutterstock
Nejpozději při výzdobě stromečku si můžete být jistá, že ta vánoční nálada už je za dveřmi.
Nic kolem vám Vánoce nepřipomíná? Možná ani počasí? Zde je pět tipů, jak si vánoční atmosféru rychle vyčarujete. A s ní i spokojenost v srdci a úsměv na rtech.

Poslouchejte vánoční koledy
Vytvořte si vánoční seznam skladeb! Díky dobrým vánočním písním v uchu už vánoční atmosféra na sebe nenechá dlouho čekat. Hned dostanete chuť na vánoční pečivo, zdobení stromečku, svařák či punč.

Dívejte vánoční filmy
Filmů s vánoční tématikou, resp. pohádek je více než dost. Prohlédněte si televizní program a zakroužkujte si filmy, které znáte z dětství a považujete je za vánoční klasiku, bez které si už Vánoce neumíte a nechcete představit.

Upečte něco dobrého
Především vůně vanilkových rohlíků vám garantuje, že ve vzduchu ucítíte vánoční atmosféru. O pár hodin to vypukne …!

Pijte vaječný likér
Stačí jeden panák a hned budete mít lepší náladu. S vaječným likérem se skutečně správně naladíte.

Ozdobte si vánoční stromek
Nejpozději při výzdobě stromečku si můžete být jistá, že ta vánoční nálada už klepe na dveře. Věšení vánočních koulí a jiných roztomilých ozdob vás navíc může rozveselit a zlepšit vám náladu. Přejeme vám šťastné a veselé!

Bude to chlapeček nebo holčička? Znaky, které napoví!

0

Hned, jak vám vyjde pozitivní těhotenský test, kladete si už jen jednu otázku: Bude to chlapeček nebo holčička?

db, Pravda 26.12.2019 11:00 mateřství, těhotenství, tehotnáFoto: Shutterstock
V oválných bříškách se častěji skrývají holčičky.
Jak to rozpoznat?
Nejdůležitější pro každou budoucí maminku je, aby děťátko přišlo na svět zdravé a živé. Většina rodičů však chce vědět pohlaví miminka ještě před narozením. Důvody bývají někdy praktické, není to jen zvědavost. Zařizování pokojíčku, kočárek, barva výbavičky … Zde je pár mýtů, které mají pomoci rozpoznat, jaké pohlaví bude dítě mít:

váha maminky
Mýtus hovoří o tom, že čím více matka během těhotenství přibere, tím je pravděpodobnější, že čeká chlapce. Ve skutečnosti však záleží na mnoha dalších faktorech.

nevolnost
Podle jedné studie je těžká forma nevolnosti během těhotenství známkou toho, že na cestě je holčička.

tvar břicha
Nejznámějším důkazem je tvar těhotenského břicha. Pokud je velmi kulaté, bude to pravděpodobně chlapec. V oválných bříškách se častěji skrývají holčičky.

chutě
Mýty vznikly i kolem chutí. Komu jde během těhotenství na chuť více slané, asi čeká chlapce. Pokud se naopak těhotná žena nemůže dojíst sladkostí, pravděpodobně čeká holčičku.

Hledali lanýže, aby bylo na nutellu! S nejdražší potravinou světa vybudovali rodinnou firmu

0

Lanýže mají různé tvary. Čím jsou větší, tím jsou dražší.
Lanýž se řadí mezi nejdražší potraviny na světě a cena této houby, která roste pod zemí v oblasti dubových hájů a má své nezaměnitelnou vůni, se může vyšplhat i na tisícovku eur za kilogram. Momentálně se na Istrii průměrná cena hýbe mezi částkou 500 až 600 eur, cena roste v závislosti na dané sezóny, ale také například na tom, zda se lanýže dařilo v sousedním Itálii. V restauracích je používají již desetiletí a jídla s nimi patří mezi ty nejdražší ve speciálním menu. Nemluvě o tom, že jsou nedílnou součástí nabídky špičkových restaurací a tzv. „Fine dining“. Podle příběhů z rodinné historie však k hledání lanýžů přivedlo Karlićovcov cosi zcela jiného.

Vzácné lanýže za sladkou pochoutku ze západu
„Zhruba před padesáti lety začal s hledáním lanýžů ještě můj dědeček. Poradil mu to dobrý kamarád z Itálie s tím, že lanýže se stávaly ceněným zbožím a ingrediencí v kuchyni. Máma jako nejmladší ze všech dětí se pro tuto činnost nadchla a právě ona doprovázela Stark při hledání v lesích, „vzpomíná Ivana Karlic. „Mělo to však docela zajímavý důvod – uvědomovala si, že lanýže jsou dobře zaplacena vzácnost a v té době milovala nutellu, která v Chorvatsku byla nedostatkové zboží. Téměř nezohnateľná. Nechtěla prý žádnou jinou náhradu a tak chodívala hledat lanýže, aby je pak mohl dědeček vyměnit v Itálii za nutellu, „pokračuje s úsměvem.

Lanýže jsou výnosný byznys i láska
FOTOGALERIE
Lanýže mají různé tvary. Čím jsou větší, tím …
Lanýže se dají použít v kuchyni opravdu na …

  • 6Hľuzovky mají různé tvary. Čím jsou větší, tím …
    Ať už je to pravdivý příběh, nebo trošku přikrášlena historka pro média, je vlastně jedno – jisté však je, že mámu Radmilo Karlic svedla vzácná lanýž na velmi zajímavou životní cestu. „Máma si velmi rychle uvědomila, že lanýže jsou skutečně zdrojem výdělku a obživy a chodívala hledat jejich téměř každý den. Ve vesnici se už o ní začaly šířit nepěkné řeči, ale myslím, že si nic z toho nedělala. Našla totiž vždy nejvíce, zkrátka se jí dařilo a postupně se začala více zapojovat do organizování sběru a také tréninku psy, kteří lanýže vyčmuchá pod zemí, „popisuje Ivana Karlic.

Bez citlivého čenichu by zůstaly skryty
Psi jsou důležitou součástí celého procesu. V některých zemích hledají lanýže prasata, v Chorvatsku jsou to však čtyřnozí mazlíčci, kteří musí absolvovat náročný trénink. „Obvykle trvá zhruba tři roky, než jsou opravdu stoprocentně připraveni, ale do lesa vyrážíme už s dvouletými pejsky,“ vysvětluje Ivana Karlic. Výhodu prý u nich mají fenky, v hledání se jim daří lépe. Nejde přitom o konkrétní plemeno, protože na čenichání lanýže podle Karlićovcov dá vycvičit většina ras. Jak nám během samotného hledání, které jako zážitkovou aktivitu pro turisty Karlićovci organizují, prozradil náš průvodce Luka (mimochodem, další součást rodiny – konkrétně bratranec) – on má nejlepší zkušenosti s labradory a mixem jejich plemene s jiným.

Viz tento příspěvek na Instagram
Příspěvek, který sdílí Karlic tartufi (@karlictartufi)

Do byznysu s lanýži se již léta zapojuje celá rodina ai část vesničky Paladini, kde se rodinná firma (a nyní už i farma osázená stromy lískových oříšků) nachází. Hybným motorem však byla právě Radmila Karlic, Ivanino máma. „Byla vůbec první licencovanou hledačka lanýžů v naší zemi. Když se později se seznámili s mým otcem, i on se nadchl pro myšlenku vlastní společnosti a oba se rozhodli zanechat své původní zaměstnání a začali budovat rodinnou firmu na hledání lanýžů. Lidé si na začátku mysleli, že se museli oba zbláznit, ale myslím si, že oba tuto práci milovali a stále milují. V lese trávili každý den, někdy dvanáct, čtrnáct hodin a postupně se jim podařilo prodejem nasbíraných hub získat kapitál, s pomocí kterého začali budovat rodinnou firmu. Za několik let se rozrostla až do dnešní podoby, „vysvětluje.

Z PR a novin zpět do lesů
Pro 24-letou Ivanu bylo hledání lanýžů přirozenou součástí dětství. „S rodiči jsme trávili hodně času v lese, oba s bratrem jsme snili o tom, že se z nás také stanou hledači lanýžů,“ prozrazuje. Samozřejmě, i ona si prošla obdobím hledání se. Vystudovala public relations (možná i proto tak přirozeně komunikuje s novináři a hosty) a vyzkoušela si několik zaměstnání.

Rodina i okolí – motivací na očkování jsou nejčastěji

0

Lidé se nechávají očkovat proti novému koronavirus zejména z důvodu ochrany zdraví své blízké a okolí. Uvedla to až polovina dotázaných.

TASR 27.09.2021 15:40 Očkování v německém Quedlinburgu Foto: SITA / AP, Matthias Bein
Archivní záběr na očkování.
Vyplývá to z průzkumu agentury JAK, který realizovala pro Iniciativu za dobré vztahy. Pro ochranu vlastního zdraví se dalo očkovat 46,3 procenta respondentů. Třetím nejčastějším důvodem bylo tvrzení, že respondenti nepotřebovali vakcínu, ale nechtěli být omezováni opatřeními (17,4 procenta).

Více než 15 procent dotázaných se nechalo očkovat, protože chtěli přispět k celospolečenských řešení pandemie. Více než devět procent se spolehli na doporučení autorit, jako jsou lékaři či vědci.

Viz video relace Jde o nás na téma: Co dělat, pokud očkování rozdělí blízkých

Průzkum se realizoval ve dnech 6. až 13. září formou telefonického dotazování na vzorku tisíc respondentů.

Cílem průzkumu bylo získat informace o motivech očkovaných lidí, neboť dosud byla zkoumána zejména motivace neočkovaných.

Tipy, triky, nápady: Kouzlo domácího voňavého cukru

0

Způsobů na přípravu voňavého cukru existuje řada. Například cukr bude vonět, když do něj na tři dny dáme tence nařezanou kůru citronu nebo limetky. Pokud jím potom osladíme čaj, umocníme tím jeho chuť.

magazín Vařečka 13.08.2019 13:00 vanilka, voňavý cukr Foto: Shutterstock
Vanilkový lusk rozřízneme a dáme do sklenice s cukrem.
Stejně si doma můžeme vyrobit pravý vanilkový cukr ve větším množství. Kvalitní vanilkový lusk sice není úplně levnou záležitostí, ale tato investice se zcela určitě vyplatí. Cukr s pravým vanilkovým luskem má mnohem lepší aroma než kupovaný, a navíc vydrží mnohem déle. Aroma lusku je velmi silná, takže spolehlivě vystačí na velké množství cukru do zásoby a ve finále vyjde i levněji, než kdybyste kupovali jednotlivé kapsy. Lusk rozřízneme a dáme do sklenice s cukrem. Ideální na kilogram cukru asi 4 střední lusky, záleží na tom, jakou silnou vůni chceme dosáhnout. Rozvoní tak můžeme práškový, krystalový, ale například i třtinový cukr, který je již sám o sobě mírně aromatický.

Oprava nerovného korpusu

Pokud upečený korpus dortu nemá pěkný rovný povrch, překlopíme ho ještě ve formě, dokud je teplý, na desku. Dort se vyrovná a po 15 minutách můžeme začít se zdobením. Velké boule můžeme také odříznout pilkovým nožem, povrch vyrovnat a potom začít s nanášením krému či polevy.

ČTĚTE VÍCE O nápad a řadách
Tipy, triky, nápady: Čištění grilu na dřevěné uhlí
Tipy, triky, nápady: Čištění grilu na dřevěné uhlí

Tipy, triky, nápady: Z abecedy přípravy zeleniny
Tipy, triky, nápady: Z abecedy přípravy zeleniny

Zápach v myčce? Pomůže ocet i soda bikarbona
Zápach v myčce? Pomůže ocet i soda bikarbona

Letní posezení v zahradě! Jak si je užít ještě o něco víc?
Letní posezení v zahradě! Jak si je užít ještě o něco víc?

Palačinky jako obláček

Jemné a vzdušné palačinky získáme tak, že do těsta přidáme například trošku silně perlivé vody nebo jednu nebo dvě lžíce rumu, pak budou jako obláček, a navíc získají příjemné aroma. Velmi důležité je nechat pak těsto alespoň hodinu nebo dvě odležet, palačinky tak vydrží déle čerstvé.

Krájení šťavnatých plodů

Když krájíme takové ovoce nebo zeleninu, které mají hodně šťávy, například rajčata či meloun, položíme destičku na krájení na větší tác nebo na plech s vyšší obrubou. Šťáva se zachytí, neteče po stole, a navíc se bude dát dále použít.

Tipy, triky, nápady: Kuchyňská příprava zeleniny

0

Každý kuchař má své zažité způsoby, jak očistit a připravit zeleninu do salátu nebo do jiného pokrmu. Správná příprava je důležitá, jinak se do pokrmu dostanou nežádoucí příměsi, které zkazí chuť celého jídla.

magazín Vařečka 07.09.2019 12:30 tvrdý sýr Foto: Shutterstock
Ideálním místem pro skladování sýrů je vlhká sklep.
Zeleninu vždy důkladně zbavíme nečistot, jakými jsou písek nebo hlína, a, přirozeně, omyjeme ve studené pitné vodě. Znečištěné kořeny drhneme kartáčkem, choulostivou salátovou zeleninu pereme opatrně na sítu pod jemnou sprchou vody, a to nejlépe každý list zvlášť. Nikdy zeleninu do vody nenamáčíme, zbytečně se vyluhuje. Mladou kořenovou zeleninu stačí vyprat. Starší zeleninu, zejména v zimě skladovanou, dobře omyjeme, oškrábeme nebo oloupeme ostrou škrabkou nebo nožem, nejlépe z nerezavějící oceli, která je zárukou, že nezničíme choulostivé vitamíny. Zeleninu krájíme, strouháme nebo meleme pokaždé těsně před podáváním nebo před tepelnou úpravou. Nikdy zeleninu neproplachujeme horkou vodou, můžeme ji však blanšírovat – krátce vystavit horké vodě nebo páře, která se pak použije do pokrmu.

Ideál studené kuchyně

Olivový olej je ideální surovinou studené kuchyně, vhodný zejména do salátů. Měl by být extra panenský, lisovaný za studena. Na dušení lze použít levnější olej vyráběný z výlisků – ze zbytků, které zůstanou při výrobě extra panenského olivového oleje.

ČTĚTE VÍCE O nápad a řadách
Tipy, triky, nápady: Pošírování kuřecího
Tipy, triky, nápady: Pošírování kuřecího

Tipy, triky, nápady: Skvělé menu s přáteli
Tipy, triky, nápady: Skvělé menu s přáteli

Tipy, triky, nápady: Není nad čistou vodu
Tipy, triky, nápady: Není nad čistou vodu

Tipy, triky, nápady: Kouzlo domácího voňavého cukru
Tipy, triky, nápady: Kouzlo domácího voňavého cukru

Tajemství hrášková výhonků

Hráškové výhonky jsou skvělou surovinou vhodnou na různé pokrmy. Dají se koupit, ale i jednoduše vypěstovat doma například na okně. Suchý zelený hrách třeba propláchnout a namočit na 24 hodin do vody, na dno nízké misky dát navlhčenou vatu, na kterou dáme zrnka hrachu s mezerami na jeden hrášek. Průběžně zalévat nebo stříkat rozprašovačem. O několik dní hrášek vyklíčí.

Jak s tvrdým sýrem

Ideálním místem pro skladování sýrů je vlhká sklep. I v chladničce však můžeme zabránit tomu, aby sýr vysychal, pokud jej zabalíme do navlhčené utěrky. Pokud máme sýr tvrdý, a ještě k tomu rozdrobený na kousky, těžko se strouhá. Struhadlo proto třeba zlehka potřít jedlým olejem, strouhání se tak usnadní.

Tipy, triky, nápady: Skvělé menu s přáteli

0

Obecně platí, že základem menu, které chystáme na posezení s přáteli, by měly být sezónní potraviny. Jsou levnější, dostupnější a lépe chutnají.

magazín Vařečka 25.08.2019 12:30 přátelé, oslava, piknik Foto: Shutterstock
Oslavu s přáteli si připravte tak, abyste byli co nejvíce s nimi.
Je třeba si vybrat několik prvotřídních čerstvých surovin a vycházet z nich. Pokud máme přístup k velkému množství sezónní zeleniny, můžeme z ní udělat dokonce oficiální hlavní téma posezení. Srpnová úroda rajčat se tak může proměnit nejen na studenou polévku gazpacho a rajčatovou omáčku, ale například i na koktejly typu Krvavé Mary. Je však třeba dát prostor i ostatním potravinovým skupinám; pravidlem dokonalého menu je totiž pestrost. Kromě složení by měly střídat horké i chladné jídla. Pokud bude akce trvat delší dobu, hodí se doplnit menu maličkostmi na „zobkanie“. Platí například, že pár mističek s oříšky, se sušeným ovocem a s popcornem je lepších než pět různých druhů bramborových lupínků. No a při přípravě letního menu nesmíme zapomenout na dostatek nealkoholických nápojů a led. Vynikající varianta je velký džbán s vodou, do kterého přidáme plátky citronu či jiné čerstvé ovoce.

Polévka bez nepěkné pěny

Skvělý způsob, jak připravit zcela čirý vývar, ze kterého nemusíme sbírat pěnu, je klasickou kuřecí směs, tedy například skelet, s krkem a nožičkami, dát pro vařením polévky zapéct na vymazaný pekáč. Tím, že se maso zatáhne a opeče, nebude pouštět bílkovinu do vody, nebude se tvořit žádná pěna na hladině.

ČTĚTE VÍCE O nápad a řadách
Tipy, triky, nápady: Není nad čistou vodu
Tipy, triky, nápady: Není nad čistou vodu

Tipy, triky, nápady: Kouzlo domácího voňavého cukru
Tipy, triky, nápady: Kouzlo domácího voňavého cukru

Tipy, triky, nápady: Čištění grilu na dřevěné uhlí
Tipy, triky, nápady: Čištění grilu na dřevěné uhlí

Letní posezení v zahradě! Jak si je užít ještě o něco víc?
Letní posezení v zahradě! Jak si je užít ještě o něco víc?

Digestiv pomáhá trávení

Konec posezení s přáteli směřuje k tomu, že závěrečný dezert uzavřeme nějakým sladkým vínem. No a nakonec nastává čas Digestive v podobě ušlechtilého destilátu, který pomůže natrávit to, co jsme snědli. Právě třeba kvalitní koňak, který dlouho zraje v dubových sudech a obsahuje třísloviny stimuluje žaludeční stěnu a pomáhá kvalitnímu trávení.

Fondue namísto dezertů

Pokud je akce neformální, zábava začíná již při přípravě, ve správné společnosti to platí dvojnásob. Může k tomu přispět namísto pečení samostatných dezertů společné fondue – přátelé si mohou sami vybírat kousky ovoce, napichovat je na špejle či speciální vidličky a namáčet je do horké čokolády.

© Autorská práva vyhrazena

Nejnovější články